Απολογισμός Δράσης Συλλόγου Αποφοίτων 2012 - 2014


Με το πέρας του Καλοκαιριού του 2014 ο Σύλλογος Αποφοίτων της ΕΠΔΟ του πρώην ΤΕΙ Μεσολογγίου κλείνει δύο χρόνια παρουσίας και εκπροσώπησης των αποφοίτων του τμήματος. Κάθε τέλος ενός κύκλου, μιας χρονικής περιόδου, οφείλει να έχει τον απολογισμό της λειτουργίας του και τον καθορισμό νέων στόχων που θα κατευθύνουν τον επόμενο βηματισμό μας.Ο Σύλλογος Αποφοίτων συγκροτήθηκε σαν ιδέα από μια χούφτα ανθρώπων (μέλη τώρα του Συλλόγου Αποφοίτων) που προήλθαν από την ωρίμανση και μετεξέλιξη της Πρωτοβουλίας Φοιτητών Smartvoice, μέλη της οποίας οργάνωσαν και την 1η Συνάντηση Αποφοίτων του Τμήματος στο Μεσολόγγι. Η Πρωτοβουλία Smartvoice προετοίμασε μια "γενιά" φοιτητών να αναλάβουν δράση και πρωτοβουλίες σε προωθημένες θέσεις στην τεχνολογική σκηνή. Άνοιξε τον δρόμο για παρουσία του τμήματος στο Athens Media Camp, στο Microsoft Innovation Center στην Αθήνα το 2010 και όσα ακολούθησαν μέχρι σήμερα.


Μετά από δύο χρόνια προσπάθειας από το 2010 καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τις υπογραφές και την χρηματοδότηση των 25 ιδρυτικών μελών για την δημιουργία του Συλλόγου μας! Το εγχείρημα δεν ήταν καθόλου εύκολο, συναντήσεις, συζητήσεις και τρέξιμο για την σύνταξη του καταστατικού το οποίο τρέξαμε προσωπικά με τον Λάζαρο Καραούλη. Με πρόσθετη χρηματοδότηση των 7 μελών του Διοικητικού Συμβουλίου συγκεντρώθηκαν επιπλέον 210 ευρώ να συμπληρώσουμε τα χρήματα που έλειπαν για το καταστατικό. Οφείλω να αναφέρω τα ονόματα (Λάζαρος Καραούλης, Ιωάννης Σοβατζής, Ασπασία Μαγγανά, Φώτης Νικολόπουλος, Αντώνης Γκεζέπης & Γιώργος Ζάρας) και να τους ευχαριστήσω γιατί ήταν καθοριστική η συμμετοχή τους για την συγκρότηση της Πρωτοβουλίας σε συλλογικότητα.Το 2013 ήταν μια αρνητική χρονιά για το τμήμα μας. Η ΕΠΔΟ με την μορφή που την ξέραμε τερμάτισε την λειτουργία της και ενσωματώθηκε στο νέο μόρφωμα αυτό της Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Μεσολόγγι. Η συνδρομή του Συλλόγου Αποφοίτων ήταν σημαντική αλλά λίγη στην προσπάθεια επίσης λίγων ανθρώπων που ήθελαν την διατήρηση του τμήματος. Προσωπικές στρατηγικές πολιτικών παραγόντων και καθηγητών επικράτησαν της συλλογικής προσπάθειας ανάδειξης του έργου της ΕΠΔΟ. Με δύο κείμενα μας, δημοσιεύσεις σε blogs και αποστολή επιστολών σε βουλευτές της περιοχής όλων των κομμάτων προσπαθήσαμε να αναδείξουμε την σημασία του τμήματος και την καταστροφική προσέγγιση του σχεδίου Αθηνά. Στην δύσκολη αυτή περίοδο δεν μπορώ να ξεχάσω τις skype συζητήσεις με τον Γιώργο Καπογιάννη αλλά και το κείμενο συνδρομής για την επόμενη μέρα που συνέταξαν με τον Θοδωρή Παπασωτηρίου.


Ένα σημαντικό κεφάλαιο είναι και αυτό των οικονομικών και της καταγραφής των μελών των Αποφοίτων. Με κανόνες διαφάνειας έγινε η διαχείριση των χρημάτων του Συλλόγου. Όλα τα μέλη του ΔΣ είχαν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση σε αρχείο που αναγράφονταν όλες οι εισπράξεις και τα έξοδα του Συλλόγου. Ο σύλλογος Αποφοίτων διατηρεί αρχείο των αποφοίτων με στόχο τον συντονισμό των δράσεων της επόμενης περιόδου αλλά και την εγγραφή νέων μελών.

Μερικά από τα σημεία της πορείας των δύο χρόνων.

1. Δημιουργία λογοτύπου & του site (σημαντική η συνδρομή στα κείμενα και του Αντώνη Γκεζέπη) του Συλλόγου Αποφοίτων και εισαγωγή ενημερωτικών άρθρων καθώς και δημιουργία τακτικών ενημερώσεων newsletter.

2. Προώθηση ερωτηματολογίου σε συνεργασία με το τμήμα της ΕΠΔΟ. «Διερεύνηση της επιχειρηματικής νοοτροπίας και κουλτούρας αποφοίτων του ΤΕΙ Μεσολογγίου».

3. 1ο Σεμινάριο Workshop Joomla - Starters.

4. Open Friday (Συνάντηση Αποφοίτων)

5. Παρουσία σε Ημερίδα του ΤΕΙ Μεσολογγίου «Νεανική Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία και Τεχνολογία: Οι ιδέες και η δημιουργία σε εποχές κρίσης».

6. Video livestream από Αγγλία: Προοπτικές αποφοίτων της ΕΠΔΟ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. (Γιώργος Καπογιάννης)

7. Video livestream: Ενημέρωση για Επιδοτούμενα προγράμματα & νέες μορφές επιχειρήσεων. (Λάζαρος Καραούλης)

8. Παρουσία στην Ορκωμοσία αποφοίτων στο Μεσολόγγι - Μάιος 2012.

9. Παρουσία & Χαιρετισμός Ορκωμοσία αποφοίτων στο Μεσολόγγι - Σεπτέμβρης 2014. Συνάντηση με τον Πρόεδρο του τμήματος Αριστογιάννη Γαρμπή και συζήτηση για τα επόμενα βήματα του τμήματος. Διαμοιρασμός ενημερωτικού υλικού στους νέους απόφοιτους.

10. Συνάντηση Αποφοίτων Δεκέμβρης 2013 στην Αθήνα.

11. Συνάντηση με εκπροσώπους της Microsoft Ελλάδας για παροχή δωρεάν software στα μέλη του Συλλόγου Αποφοίτων.

12. Εξασφάλιση επ' αόριστον δωρεάν φιλοξενίας και της υποστήριξης του site του Συλλόγου από την εταιρία MindSeed.

Στην πορεία των δύο αυτών χρόνων υπήρξαν και χρονικές περίοδοι με παραλείψεις, αδυναμίες ίσως και έλλειψης συντονισμού κάτι που είναι όμως φυσικό σε συλλογικά εγχειρήματα. Τα μέλη προσφέρουν από τον προσωπικό τους χρόνο και όλοι αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες που μας επιφυλάσσει η διαχείριση της καθημερινότητας. Η πράξη απέχει έτη φωτός από τον λόγο και το γνωρίζουν οι συμμετέχοντες και το μάθαμε και σαν κοινωνία με την είσοδο της χώρας μας στην κρίση. Οι συλλογικές διαδικασίες θέλουν διάρκεια, στόχους και επιμονή!

Επόμενη μέρα
 
Ο Σύλλογος θα πρέπει να βαδίσει γοργά το επόμενο διάστημα για την επίτευξη μερικών σημαντικών στόχων:

1. Θεσμική εκπροσώπηση των αποφοίτων στην νέα δομή του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και διάλογος για την μετεξέλιξη του τμήματος. Προσπάθεια ενσωμάτωσης των θετικών σημείων της ΕΠΔΟ. Διάλογος για την πιθανότητα ενσωμάτωσης αποφοίτων Κατεύθυνσης "Πληροφοριακών Συστημάτων" του νέου τμήματος.

2. Αναθεώρηση Καταστατικού για την συμμετοχή στις διαδικασίες των εκλογών και μελών του Συλλόγου που βρίσκονται στο εξωτερικό ή σε περιοχές πέρα της Αττικής.

3. Επανενεργοποίηση και συντονισμός του forum, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για διάφορα θέματα.

4. Προσπάθεια ενεργοποίησης μεγαλύτερου αριθμού αποφοίτων και εγγραφής τους στις τάξεις του Συλλόγου.

5. Χρονοδιάγραμμα εκδηλώσεων/σεμιναρίων από τις αρχές της χρονιάς για τα μέλη του Συλλόγου.

6. Θεσμική συμμετοχή του Συλλόγου σε δράσεις συλλογικοτήτων που προωθούν την επιχειρηματικότητα και τις νέες τεχνολογίες. Παρουσία σε συνέδρια και εκδηλώσεις.

7. Δημιουργία δικτύου mentoring αποφοίτων.

8. Προώθηση των δράσεων των αποφοίτων μας. Δημιουργία καταλόγου Αποφοίτων με το βιογραφικό τους και την επαγγελματική/κοινωνική τους πορεία. Ανάδειξη εταιριών που δημιουργήθηκαν από τους απόφοιτους.

Σας καλώ να συμμετάσχετε με την παρουσία σας και την συμβολή σας στην επόμενη μέρα του Συλλόγου Αποφοίτων!

Πουλόπουλος Ιωάννης
Πρόεδρος ΔΣ